Project omschrijving

Ayurveda

AYURVEDIC OATH – de Eed voor een ieder die mag werken met deze oude geneeswijze:

Na tvaham kameye rayayam, na swargam na punarbavam!
Kamaye dukhataptanaam Praninaam arti nashnam!

My only ambition is to become an instrument of relieving the pain and sufferings
of those who are groaning under the scounge of one or the other disease!

Ayurveda

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een duizenden jaren oude holistische geneeswijze, die oorspronkelijk uit India komt en tegenwoordig steeds meer bekendheid krijgt in het westen. De kennis komt voort uit de Veda’s. Niet alleen is er in de Ayurveda een enorme kennis over ziekten en hun behandeling maar er is  eveneens een zeer grote schat aan informatie over hoe ziekten te voorkomen zijn.

Ayurbetekent Levenen Vedabetekent: Kennis. Aan het woord alleen al is af te leiden dat Ayurveda veelomvattend is.
In vroeger tijden gingen de mensen in India naar de Vaidya (de Ayurvedische arts) om te horen hoe ze gezond konden blijven. De arts werd betaald met goederen en geld als dank voor zijn adviezen (vaak voedingsadviezen) om de gezondheid te behouden. Werden de mensen ziek, dan werd de dokter niet betaald. Er is zeer veel bekend over de werking van voedingsmiddelen op de constituties en gezondheid. Wat goed is voor de een, is beslist niet per se goed voor de ander!

Het is echter mogelijk een maaltijd geschikt te maken voor iedereen door bepaalde kruiden en specerijen toe te voegen of juist weg te laten of door kruiden (mengsels) over het eten te strooien. Kennis van de werking van kruiden is erg belangrijk.

Ayurveda zegt nog het volgende van belang:
Zoals de macrokosmos (het universum) is, zo ook de microkosmos (het menselijk lichaam). Alles wat gemanifesteerd is bestaat uit de vijf elementen (mahabhutas): aarde, water, vuur, lucht en ether. Dus ook het lichaam, de voeding, de kruiden, zijn gemaakt van deze vijf elementen. Alles beïnvloedt elkaar. Iedereen wordt met een bepaalde aard of constitutie geboren en houdt die ook zijn hele leven lang.

Het lichaam bestaat uit drie dosha’s: tridosha: tri betekent drie en dosha betekent eigenlijk fout of tekortkoming. Refererend aan het feit dat als de dosha’s uit balans zijn, ze ziekten kunnen veroorzaken.

ganeeshaDe dosha’s zijn:

  • Vata: bestaat uit de elementen ether en lucht
  • Pitta: het element vuur
  • Kapha: bestaat uit de elementen water en aarde

Vata vertegenwoordigt het algemene principe van beweging:spierbewegingen, expansie en contractie van het hart, darmen, zenuwstelsel. Het denken valt ook onder beweging!
Pitta vertegenwoordigt het principe van de transformatie: de spijsvertering en de hormoonproductie.
Kapha vertegenwoordigt de cohesie, is verantwoordelijk voor de weefselvorming, de celvorming, de gewrichten en de vochthuishouding.

De Ayurvedisch therapeut of arts kan aan de hand van pols- en andere diagnoses (en in deze praktijk ook met behulp van bio-resonantie) de constitutie bepalen en ook vaststellen waar een eventuele disbalans is.

De Ayurvedische definitie van gezondheid is:
“He whose dosha’s are in balance, whose appetite is good,
whose bodily tissues are functioning normally, whose excretory functions are in balance,
and whose Self, mind and senses remain full of Bliss, he is called a healthy person”.